Osteopati – Manuell medicin

Osteopati [å´steopati] är något nytt för många svenskar. I länder som Schweiz, Storbritannien, Nya Zeeland och USA är osteopati däremot en utbredd och erkänd medicinsk behandlingsform, som kan sammanfattas med orden manuell medicin. Osteopati bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. Osteopatins uppgift är att rätta till kroppens obalanser och skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående. När kroppen är i balans finns nämligen den optimala utgångspunkten för god hälsa.

 

Osteopatins tre grundprinciper

• Kroppen är en helhet
• Kroppen har en självläkande förmåga
• Kroppens struktur och funktion är sammanlänkade

 

Vad gör en osteopat?

Det viktigaste, som osteopat, är att hitta orsaken till vad som hindrar kroppen från att läka sig själv. Kroppen är en komplex organism där obalanser bör behandlas för att kunna uppnå och bibehålla optimal hälsa.

Varje människa är unik och har sin egen kroppshållning, skadehistorik och förutsättningar och alla påverkar de den specifika kroppsstrukturen. Därför utgår en osteopat alltid ifrån varje enskild patients förutsättningar när osteopaten tittar på sambandet mellan kroppens uppbyggnad och hur den faktiskt fungerar.

Osteopaten använder alltid sina händer för att undersöka om det finns obalanser i kroppen som bör åtgärdas. I de fall där obalans identifieras används olika tekniker och metoder för att återställa kroppens balans.

En osteopat behandlar och lindrar en mängd olika åkommor. Några exempel på behandlingsbara symptom är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, förslitningsskador och stress.

 

Så här går det till

Vid ditt första besök diskuterar du och osteopaten ditt hälsotillstånd och din sjukdomshistoria. Därefter följer en undersökning där osteopaten, med hjälp av sitt utvecklade sinne för beröring – ”palpation”– identifierar dina svaga eller överansträngda punkter på kroppen. En diagnos bygger på en lokal och global översyn av kroppen. Osteopaten föreslår därefter möjliga behandlingsmetoder och hur många behandlingar som krävs. Osteopaten kan i vissa fall föreslå ytterligare en läkarundersökning innan behandlingen påbörjas. Pilates kan också rekommenderas som en del av din rehabilitering.

En skicklig osteopat kan snabbt återföra dig till normal aktivitet.

 

Boka behandling i Vilhelmina HÄR.

Boka behandling i Lycksele HÄR.

Woman relaxing at reiki session.